www.smartquality.ro
0000.123.456
Informații utile

Utilitatea unui compresor în activități zilnice


Fondat acum peste 100 de ani, Chicago Pneumatic este unul dintre cei mai importanți producători de echipamente hidraulice pentru aplicații industriale, scule pneumatice și compresoare de aer.

Compresorele sunt echipamente utilizate pentru mărirea presiunii unui gaz închis într-un recipient, prin micșorarea volumului său. Foarte utile, compresoarele pot acționa diverse scule pneumatice pentru repararea automobilelor, curățarea ruginii sau pentru a acoperi diverse imperfecțiuni cu vopsea.

Clasificate după mai multe criterii, compresoarele se împart în două grupe importante:

1. Compresoarele cu piston sunt ideale pentru debite reduse și presiuni mari. Compresoarele cu piston de capacități mici sunt construite cu unul sau mai mulți cilindri verticali, în linie sau în V, în timp ce compresoarele industriale sunt construite cu mai mulți cilindrii orizontali.

Compresoarele cu piston se pot clasifica după următoarele criterii:

  • după dispunerea cilindrilor
  • după numărul de cilindri
  • după numărul de etaje de comprimare
  • după debitul de comprimare
  • după presiunea maximă de refulare

 

Compresoarele monocilindrice sunt compresoare cu un cilindru prevăzut cu un sistem de răcire cu aripioare de aer sau cu apă. În cilindru este montat pistonul, care este etanșat cu segmenți. Cilindrul se termină cu carterul, cutie ce închide mecanismul de antrenare, iar în celălalt capăt se află chiulasa care închidere camera de comprimare din cilindru. În chiulasă se află supapele de admisiune și de refulare și realizează legătura dintre supape și galeriile de admisiune.

Compresoarele cu piston pot fi utilizate și în activități casnice, precum umflarea baloanelor și a altor obiecte gonflabile, umflarea roților, vopsirea diverselor obiectelor sau acționarea sculelor pneumatice de mică putere. Utilizate cu pistoale de aer cald, compresoarele sunt ideale pentru curățarea curților de frunze și praf, curățarea caroserie mașinii sau a rumegușului rămas în urmă după tăierea lemnelor. De asemenea, cu un pistol de vopsit pneumatic poți recondiționa diverse obiecte: de la o bicicletă veche până la dușumea, uși sau chiar mobilier.

2. Compresoarele cu șurub fac parte din categoria compresoarelor rotative și sunt folosite acolo unde este necesar un volum mare de aer de înaltă presiune, pentru aplicații industriale sau pentru scule pneumatice de mare putere. Compresoarele cu șurub utilizează un sistem de deplasare rotativ, format din două rotoare, unul conducător cu dinți în formă convexă și unul condus cu dinți în formă concavă. În timpul angrenării cele două rotare se întrepătrund și astfel se formează o linie continuă de angrenarea de la partea de aspirație la cea de refulare. Spațiul dintre dinții rotoarelor devine din ce în ce mai mic realizându-se astfel comprimarea gazului.

Compresoarele cu șurub se utilizează în domenii precum  stații de extracție a petrolului și gazelor naturale, stații submarine, industrie petrochimică, aplicații industriale, pomparea gazelor în conducte sau rezervoare de stocare, sisteme de alimentare cu gaz a turbinelor sau acționarea de scule pneumatice. Sunt adesea utilizate pentru vopsirea autovehiculelor, pomparea apei, acționarea sculelor pneumatice de mare putere, pentru prestarea unor servicii în domeniul stomatologic sau alte activități de producție.

Alegerea unui compresor nu este o sarcină ușoară. Îți vom prezenta o serie de criterii de care trebuie să ții cont atunci când achiziționezi un compresor.

1. Debitul și presiunea compresorului – determină capacitatea acestuia de a funcționa cu anumite scule pneumatice. Pentru activități casnice este recomandată o presiune cuprinsă între 8-10 bar și un debit de 150l/min. Pentru acționarea diverselor scule pneumatice debitul trebuie să fie între 250-300l/min. Compresoarele cu debit mai mare de 350l/min sunt destinate pentru activități industriale. În service-uri și ateliere auto sunt recomandate compresoarele cu presiuni între 8-13 bar.

2. Design-ul compresorului – majoritate compresoarelor au un design robust datorită buteliilor de aer, însă și un grad de manevrabilitate mare, fiind echipate cu roți și mâner pentru a asigura un transport facil. Pentru activitățile din gospodărie sunt recomandate compresoarele de mici dimensiuni, cu butelii până într-o 100 de litri, ce pot fi mutate cu ușurință.

3. Tipul de pompă – compresoarele echipate cu pompă fără ulei sunt șor de întreținut, deoarece nu necesită mentenanță periodică. Compresoarele ce au pompa cu ulei au nevoie de întreținere, verificare și înlocuire peridică a uleiului, însă sunt mai silențioase decât cele fără ulei.

Compresoarele sunt indispensabile în orice domeniu de activitate, fie că este vorba de activități casnice, proiecte mici sau industriale, un compresor te ajută să îndeplinești mai ușor sarcinile. Alege din gama noastră compresorul potrivit pentru tine!